Byl objeven důmyslný trik, díky kterému avokádo neztmavne.

Foto: z otevřených zdrojů

Tmavnutí je oxidace avokádové dužiny při kontaktu s kyslíkem, která zhoršuje vzhled, ačkoli nečiní plody nebezpečnými.

Avokádo je velmi oblíbené, ale nakrájené plody rychle tmavnou. Existuje jedna metoda, která vás tohoto problému nadobro zbaví. Společnost RBC-Ukrajina nám o tomto super snadném triku vypráví s odkazem na společnost Onet.

Proč avokádo tmavne?

Tmavnutí je oxidace avokádové dužiny při kontaktu s kyslíkem, která zhoršuje vzhled, ale nečiní plody nebezpečnými.

Co dělat, aby avokádo neztmavlo?

Avokádo rozkrojené na polovinu, které nemáte v úmyslu hned sníst nebo použít, by mělo být umístěno na ….. do vody. Plody avokáda si zachovají krásnou, jasně zelenou barvu, jako by byly právě rozkrojené.

Vložte polovinu avokáda (se semínky nebo bez nich) do malé nádoby. Naplňte ji studenou vodou tak, aby zcela zakrývala avokádo. Přikryjte víčkem a uložte do chladničky. Avokádo zůstane dlouho jasně zelené.

Další tipy pro avokádo

Kromě „vodního“ mušího hacku se mnoho uživatelů podělilo o své osvědčené metody, jak zabránit tmavnutí avokáda:

Olej

Někteří doporučují použít k mazání nakrájeného avokáda místo vody tenkou vrstvu oleje (olivový, slunečnicový). Olej vytvoří bariéru, která zabrání kontaktu dužiny s kyslíkem.

Citronová šťáva

Jedná se o jednu z nejběžnějších metod. Několik kapek citronové nebo limetkové šťávy na plátek avokáda vytvoří kyselé prostředí, které zpomalí proces oxidace.

Potravinový film

Pevné zabalení avokáda do potravinářské fólie také pomáhá omezit přístup kyslíku.

Plastový nůž

Ačkoli se to může zdát zvláštní, někteří lidé věří, že používání plastového nože ke krájení avokáda pomáhá omezit tmavnutí, protože kov nože může urychlit oxidaci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život