Foto: z veřejných zdrojů
Při pravidelné konzumaci získá tělo silnou dávku antioxidantů, hořčíku a železa.
Kakao je nejen lahodný nápoj nebo přísada do dezertů, ale také skutečný poklad biologicky aktivních látek. Při pravidelné konzumaci dostává tělo silnou dávku antioxidantů, hořčíku a železa. Podle webových stránek Verywell health.
Zdraví srdce se zlepší
Kakaové boby a prášek obsahují velké množství draslíku, který může pomoci udržet krevní tlak. Hypertenze (vysoký krevní tlak) může časem vést k závažným negativním zdravotním důsledkům, jako jsou srdeční onemocnění, bolesti na hrudi a snížený průtok krve srdcem.
Podle American Heart Association může dostatečný příjem draslíku z kakaa pomoci snížit krevní tlak a zároveň snížit riziko srdečních onemocnění nebo nežádoucích příhod.
Důležité je, že nadměrný příjem draslíku může vést k nebezpečným zdravotním následkům, jako je například srdeční infarkt. Nejlepší je získávat draslík z potravy.
Metabolické zdraví se zlepší
Časopis Molecules uvádí, že kakao obsahuje vysoké množství flavonoidů, rostlinných barviv, která mají pro lidský organismus léčivé účinky.
Flavonoidy obsažené v kakau podporují zdraví metabolismu, tedy způsobu, jakým tělo využívá potravu k získávání energie. Studie ukazují, že dostatek flavonoidů může pomoci udržet metabolické zdraví, zejména u lidí s cukrovkou.
Tělo bude bojovat proti oxidačnímu stresu
Oxidační stres je forma nerovnováhy v těle. Dochází k němu, když je v systému mnoho volných radikálů nebo nestabilních molekul. Nadbytek nestabilních molekul může poškodit buňky a vést k zánětu.
Antioxidanty jsou opravné látky, které mohou působit proti poškození tím, že stabilizují volné radikály. Svůj úkol však mohou plnit pouze tehdy, je-li jich dostatek, aby vyrovnal množství volných radikálů v těle.
Sníží se úroveň stresu
Časopis Nutrients uvádí, že kakao zlepšuje duševní zdraví tím, že snižuje hladinu stresu a podporuje pocit uvolnění.
Sloučenina tryptofan, aminokyselina obsažená v kakau, snižuje stres. Tělo využívá tryptofan k produkci serotoninu, který je zodpovědný za „dobrou náladu“.
Hladiny železa se zvyšují
Státní zdravotní ústav uvádí, že syrové kakaové boby obsahují vysoké množství železa, které tělo využívá k výrobě bílkoviny pro červené krvinky známé jako hemoglobin.
Hemoglobin je zodpovědný za přenos kyslíku z plic do celého těla. Železo se také používá k produkci hormonů.
Kakao obsahuje tolik železa, že je často považováno za jeden z nejlepších zdrojů pro lidi, kteří nejedí maso nebo živočišné produkty. Používalo se také ve starověké medicíně k léčbě chudokrevnosti.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.
