Namáčejte na chléb a vychutnávejte: cuketový kaviár s elementární majonézou

Foto: z otevřených zdrojů

Křehký cuketový kaviár se sametovou strukturou je ideální pomazánkou.

Cuketový kaviár je oblíbenou zeleninovou pochoutkou mnoha Ukrajinců. Chuťově výrazná pasta z pečené zeleniny se ukáže být tak lahodná, že klidně sníte malou sklenici najednou.

Určitě si oblíbíte neobvyklou variantu svačiny – cuketový kaviár s majonézou. Tato omáčka dodá pokrmu sametovou, jednolitou strukturu namísto vodové. Zároveň zjemňuje kyselost rajčat. Přidáním majonézy se pomazánka stane tučnější a vydrží ve sklenicích déle.

Cuketový kaviár s majonézou jako kaviár koupený v obchodě

Pro vaření je lepší vybírat mladou zeleninu s měkkou slupkou. Pokud jsou k dispozici pouze staré plody, oloupejte slupku a odstraňte semena.

  • Jeden kilogram cuket;
  • dvě cibule;
  • čtyři lžíce majonézy;
  • tři lžíce rajčatového protlaku;
  • tři lžíce slunečnicového oleje;
  • polévková lžíce (se sklíčkem) cukru;
  • půl lžičky soli;
  • bobkový list;
  • sůl, pepř, koření podle chuti.

Budete také potřebovat mlýnek na maso nebo mixér.

Příprava:

  1. Cukety omyjte, odřízněte ocásky a případně je oloupejte. Cibuli nakrájejte nahrubo. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a cibuli smažte 3-4 minuty dozlatova.
  2. Osmaženou zeleninu a cuketu dvakrát umeleme mixérem nebo na masovém strojku. Syrovou cibuli můžete dát najednou a obejít se bez smažení. Ale se smažením cuketový kaviár na zimu dopadne chutněji. Do hmoty vmíchejte rajčatový protlak, majonézu, sůl, cukr, slunečnicový olej, koření podle chuti. Vyndáme bobkový list.
  3. Směs přendáme do hrnce se silnými stěnami a vaříme na nejnižším stupni asi 2 hodiny. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Buďte opatrní: horká směs může během vaření „vystřelovat“.
  4. Ještě horký cuketový kaviár s majonézou vložte do sterilizovaných sklenic a zašroubujte je ošetřenými víčky. Otočte dnem vzhůru a prázdné sklenice přikryjte silnou přikrývkou, dokud zcela nevychladnou. Poté je můžete přemístit k trvalému uskladnění. Svačina vydrží asi 2 roky a po otevření sklenice – maximálně 7 dní v chladničce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život