Jak správně jíst grapefruit, abyste zhubli: rady odborníků na výživu

Foto: z otevřených zdrojů

Grapefruit může také zlepšit trávení a zdraví srdce

Konzumace grapefruitu jako součásti vyvážené stravy může zlepšit zdraví a podpořit hubnutí, zejména pokud je konzumován ve správnou dobu, píše server verywellhealth.com.

Nejlepší čas na hubnutí

Vědecké důkazy naznačují, že grapefruit může podpořit hubnutí. Nejlepší doba pro konzumaci grapefruitu při hubnutí je často těsně před jídlem. Některé studie například prokázaly, že konzumace poloviny grapefruitu před každým jídlem po dobu šesti týdnů vedla ke snížení obvodu pasu.

Grapefruit obsahuje rozpustnou vlákninu, která zvyšuje pocit sytosti. Podle výzkumů je navíc vysoký příjem vlákniny prediktorem úbytku hmotnosti.

Grapefruitová dieta, která spočívá v konzumaci grapefruitu ke každému jídlu, však není vědecky podložená. Neexistují ani žádné důkazy o tom, že by grapefruity obsahovaly látky spalující tuky.

Nejlepší doba pro trávení

Nejvhodnější dobou pro konzumaci grapefruitu na trávení může být ráno nebo před jídlem.

Vláknina obsažená v grapefruitu podporuje pravidelnou stolici: jedna půlka grapefruitu obsahuje 2 g vlákniny. A zvýšený příjem vlákniny je spojen se zlepšením konzistence a frekvence stolice.

Grapefruit obsahuje také pektin, který může snižovat nadýmání břicha a plynatost. Pektin také působí jako prebiotikum a vyživuje prospěšné bakterie ve střevech, což přispívá ke zlepšení celkového zdraví střev.

Konzumace grapefruitu může zlepšit hydrataci, která je důležitá pro trávení.

Za zmínku stojí, že grapefruit může u některých lidí způsobit zažívací potíže kvůli své kyselosti, například vyvolat příznaky u lidí s gastroezofageální refluxní chorobou (GERD).

Nejlepší čas pro zdraví srdce

Přidání grapefruitu do jídelníčku může podpořit zdraví srdce a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Neexistuje však žádná doporučená denní doba pro konzumaci grapefruitu pro zdraví srdce.

Grapefruit obsahuje antioxidanty, včetně polyfenolů, které bojují proti volným radikálům, jež mohou způsobit poškození srdce. Polyfenoly mají také vazodilatační účinky, které pomáhají udržovat normální krevní tlak.

Vláknina je také spojována s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, přičemž studie ukazují, že zejména rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak. Podle jednoho přehledu je u lidí, kteří dodržují stravu bohatou na vlákninu, menší pravděpodobnost, že budou trpět kardiovaskulárními chorobami nebo na ně zemřou.

Pokud však užíváte statiny na snížení hladiny cholesterolu, možná budete muset omezit příjem grapefruitů a grapefruitové šťávy, protože zvyšují hladinu statinů v krvi, a to může zvýšit vedlejší účinky léku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život